Mijn kijk op circulair wonen

Dit jaar verhuisde ik mijn werkruimte van Amsterdam naar Friesland. Terstal Interieurarchitectuur is nu met Claar & Co gevestigd in het mooie historische centrum van het watersportdorp Langweer. Mijn moeder is Fries en als kind kwam ik al graag in Friesland. Om er nu permanent te wonen en er ook mijn werkruimte te hebben is heel erg fijn.

Platteland in trek

Het platteland is de laatste tijd weer erg in trek. Steeds meer mensen voelen de noodzaak de Randstad te verlaten, natuurlijk ook door corona. Het gevolg is dat de huizengekte uit de stad nu ook lijkt te komen. De huizenprijzen in Friesland zijn de afgelopen tijd met zo’n 20% gestegen!

Verduurzaming

Het platteland zal zich door deze groei economisch meer gaan ontwikkelen. Dat levert voor vormgevers en architecten belangrijke vraagstukken op. We moeten bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden voor verduurzaming, naar circulariteit en biodiversiteit. Een voorbeeld: hoe kunnen we huizen op een eenvoudige manier renoveren in plaats van ze af te breken. Zelf probeer ik al mijn ontwerpen zo duurzaam mogelijk te maken. Het is interessant om hier mee bezig te zijn en opdrachtgevers hierover te kunnen adviseren.

Fries landschap

Neem mijn eigen huis in Friesland. Het is gebouwd in 1905 en typisch voor de streek. Aanvankelijk was het een stuk kleiner maar in de loop van de jaren zijn er steeds stukjes aangebouwd. Misschien niet het mooiste dat er is, maar daardoor is het huis wel bruikbaar gebleven. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat het huis goed in het Friese landschap blijft passen. Toen wij in Friesland kwamen wonen, hebben we het huis ook weer verbouwd. Ik heb het ontwerp bewust niet te persoonlijk gemaakt. Heel licht en ruimtelijk, maar ook gezellig en niet statusgevoelig. Op die manier is het een fijn huis voor ons, maar ook voor iemand anders die hier zou willen wonen.

Duurzame ontwerpen

Ik probeer mijn ontwerpen altijd zo duurzaam mogelijk te maken, in alle opzichten. Dus door het materiaalgebruik en de afwerking, maar ik houd ook rekening met de toekomst. Ik denk niet alleen aan het gebruik door de mensen die op dat moment in een huis wonen. Ik zorg dat mijn ontwerpen ook interessant blijven voor volgende generaties. Huizen zijn nooit af. Vroeg of laat wil je weer iets veranderen, dus daar laat ik altijd ruimte voor. Een huis is als een jas die je steeds weer vermaakt, zodat ie weer lekker warm blijft en ook modieus is.

Short stay

Tenslotte, met mijn werkruimte in Langweer wil ik mensen ook een ‘uitje’ bieden. Opdrachtgevers en anderen kunnen er binnenkort zelfs overnachten. De verdieping boven de showroom verbouwen we namelijk tot short stay. Ervaar hoe het is om in een door ons ontworpen appartement te. En, alle meubels die er staan, kun je kopen… en dus eerst uitproberen!